Charakterystyka diety w nadciśnieniu tętniczym

Pacjenci ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym zawsze poddawani są leczeniu farmakologicznemu, różne rodzaje leków nie tylko nie dopuszczają bowiem do postępowania choroby, ale również przyczyniają się do łagodzenia jej objawów. Lekarze już od dawna powtarzają jednak, że nawet najskuteczniejsze preparaty nie mogą zagwarantować ostatecznego sukcesu, jeśli sam pacjent nie podejmuje wysiłków mających na celu pokonanie choroby. W tym kontekście zwraca się uwagę na wprowadzenie do planu dnia aktywności fizycznej oraz na regularność wizyt kontrolnych. Nie ulega jednak wątpliwości, że pozytywny wpływ na zdrowie pacjenta z nadciśnieniem ma również właściwa dieta.

Najważniejsze zalecenia
Gdy w centrum naszego zainteresowania znajduje się nadciśnienie tętnicze dieta jest przedmiotem licznych analiz. Zalecenia lekarzy mogą różnić się nieco między sobą, zawsze muszą bowiem nawiązywać do indywidualnych potrzeb pacjentów oraz ich stanu zdrowia. Nie da się jednak ukryć, że posiadają lewe cech wspólnych. Wprowadzenie w życie podstawowych zaleceń dotyczących diety przy nadciśnieniu tętniczym często wymaga sporej determinacji, jest jednak czynnikiem niezbędnym, jeśli liczymy na ostateczny sukces.

Na pierwszy plan wysuwa się ograniczenie wartości kalorycznej spożywanych posiłków. Zalecenie to ma szczególne znaczenie dla osób, które zmagają się nie tylko z samym nadciśnieniem, ale również z nadwagą, jego przestrzeganie przyniesie jednak korzyści także szczupłym pacjentom. Nie można zapominać i o tym, że dieta powinna zawierać znacznie mniej tłuszczów niż spożywane do tej pory posiłki. Ich eliminacja nie jest wskazana, warto jednak dołożyć starań, aby w jadłospisie nie znajdowało się zbyt wiele tłuszczów nasyconych. Pozytywny wpływ na organizm może mieć również ograniczenie sodu. Niektórzy pacjenci nie wyobrażają sobie odstawienia soli kuchennej, warto jednak pomyśleć choćby o zastąpieniu jej solą ziołową, potasową albo magnezową. Potas to zresztą pierwiastek, który ma duże znaczenie dla pacjentów z nadciśnieniem, nie powinno więc dziwić to, że zaleca się im przyjmowanie go w znacznie większych niż dotychczas ilościach. Wskazane jest również zwiększenie ilości witaminy C dostarczanej organizmowi, co jest możliwe między innymi wówczas, gdy mamy do czynienia z dieta bogatą w surowe owoce i warzywa.

Gdzie po pomoc?
Osoby, które chcą odżywiać się tak, aby nadciśnienie przestało być ich problemem, mogą szukać wsparcia w wielu miejscach. Z pomocą przychodzą im między innymi poradniki umieszczane w prasie specjalistycznej oraz w Internecie, propozycje diety zajmują w nich bowiem wiele miejsca. Najbezpieczniejszym i najbardziej skutecznym rozwiązaniem wydaje się jednak zwrócenie się o pomoc do lekarza.

Published by